Podcast Transcript
Corina Lupu ni s-a alăturat într-o discuție despre ecologie, reciclare corectă și mici măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a fi mai prietenos cu mediul înconjurător. Corina este foarte pasionată de educație, ecologie și reciclare. Este co-fondatoarea grupului de inițiativă Grow Up Galați și îi mulțumim pentru prezență și inspirație.
🔵 Facebook Corina Lupu: https://www.facebook.com/corina.andreea.165
🔵 Facebook Grow Up Galati: https://www.facebook.com/WeGrowUpGalati
In acest episod din Podcastul de Vineri discutam despre:
– colectarea selectiva si unde putem gasi resurse pe tema aceasta.
– cum se face colectarea selectiva corect? La ce trebuie sa fim atenți?
– unde putem preda materialele pentru reciclat, in Galati si in restul tarii?
– ce alte masuri de reducere ale deseurilor putem lua si cu ne facem viata mai usoara in timp ce facem asta.
– despre carbon footprint – https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx unde poti calcula in functie de cheltuieli cat de mult ai poluat intr-o anumita perioada de timp
– despre https://www.ecotic.ro/ si https://www.sigurec.ro/, reciclarea de deseuri electronice precum mașini de spălat, frigidere, televizoare prin ridicarea acestora de acasa
Măsuri simple pe care le putem lua pentru a proteja mediul inconjurator
Reducerea consumului de apă
– opreste apa cand iti perii dintii
– porneste masina de spalat doar cand e plina
– cand speli vasele nu lasa apa sa curga in permanenta, murdareste cat mai putine vase
– da drumul la apa calda doar cand e nevoie, reduci astfel consumul de gaz si curent al centralei
Utilizarea a mai putin plastic
Paiele si linguritele de cafea sunt folosite foarte putin si sunt foarte nocive
– paiele din hartie sunt din ce in ce mai populare
– au inceput sa se foloseasca paste, macaroane pe post de paie, dar pot fi folosite si pe post de lingurita
– folosirea de cani si pahare reutilizabile. Farfuriile, furculitele, cutitele, lingurile, paharele de unica folosita pot fi inlocuite cu alternative bio-degradabile.
Reducerea consumului de combustibil
– incurajam folosirea bicicletelor, a trotinetelor simple si a trotinetelor electrice. Se reglementeaza trotinetele electrice si in curand vor fi considerate mijloace de transport.
– mersul pe jos ne ajuta si la sanatate
Reducerea consumului de curent si gaz
– Inlocuirea becurilor halogen cu led, sau cele economice.
– Inchide tot, lumina, TV, laptop pentru a reduce consumul.
– Izoleaza casa/ apartamentul si geamurile
– Oala sub presiune reduce cu 70% timpul de preparare si consumul de gaz, curent la hota, lumina,etc
Reciclarea de baterii si becuri
– bateriile si becurile pot fi stranse in pungi / cutii inscriptionate si duse la reciclat o data pe an.
Altele
Mergi la cumparaturi cu lista facuta de acasa, verifica frigiderul si camara cand faci lista
Mananca mai putina carne si mancare procesata, acopera tigaia sau oala cu capac, mancarea se face mai repede si eficient.
Imprumuta / inchiriaza in loc sa cumperi.
Incurajeaza pe altii sa adopte acest stil de viata
La birou
– incurajeaza reciclarea prin colectare selectiva
– incurajeaza folosirea de cani si vesela in locul celor de unica folosinta
– foloseste dosare de hartie, mai putine folii de plastic
– folosirea de lumina led cu senzori de miscare la baie de exemplu
– cat mai putina imprimare, cat mai mult digital
Dacă ți-a placut acest episod din 🎙Podcastul de Vineri, nu uita să te 📢 abonezi la canalul nostru și să apeși pe clopoțelul nenorocit de notificari ca să aflii primul când apare următorul episod. Thx!
🔔 Abonează-te la canalul nostru! http://bit.ly/abonare-youtube-vineri
📘 Urmarește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/VINEridevineri
Invitat:

Corina Lupu
Co-fondator al grupului de inițiativă Grow Up Galați, Corina este foarte pasionată de educație, ecologie și reciclare.
La microfon:

Bogdan Pană
În online din 2011, pe panabogdan.ro din 2015, iar dacă îi dai o bere ești prietenul lui. E pasionat de web development, marketing online, sport și călătorii.

Vlad Ionuț

Vlad Mototolea
Vlad își zice “content creator”, că e la modă, dar el produce foto și video pentru companii. Altminteri se consideră un tip inteligent care caută răspunsuri la toate întrebările. Vedem noi daca le mai și găsește.
Dragilor, mi-a făcut mare plăcere să vă văd și să vă ascult pe fiecare în parte. Subiectul – sau subiectele, că-s multe bube aici! – ar trebui rediscutate și detaliate mai des, pentru că văd că suntem încă departe tare de civilizație.
Mie îmi lasă un gust amar faptul că în Galați au fost puse containerele selective de prin 2014 și încă se discută despre ele ca și cum ar fi apărut ieri. Despre treaba referitoare la ridicarea deșeurilor în aceeași mașină… au tot explicat reprezentații Ecosal în întreaga media gălățeană despre cum funcționează banda de selectare. Dar dacă aveți dubii și dacă vreți să înțelegeți mai bine, plus să-i lămuriți și pe alții, îi puteți contacta direct. Sunt foarte receptivi.
Apoi, despre coletarea uleiului uzat povesteam eu încă din 2013. Spre deosebire de alte orașe, în Galați este o firmă care îl colectează de ani buni direct de la tine de-acasă. Detalii aici: https://www.facebook.com/Colectare-Ulei-Alimentar-Uzat-Galati-511846705529446/
”Să depui o grămadă de efort”? Mmm, cred că astea au fost cuvintele care m-au enervat în podcastul ăsta :D Să depui o grămadă de efort vs. Să depui o grămadă de gunoi??? Provocarea ar fi să aduni pungile de gunoi pe balcon o săptămână întreagă, să vezi cât gunoi produci, apoi să calculezi pentru un an, un deceniu… Dar să-l aduci și pe cel de la birou și pe cel din mașină etc… Iar apoi, la final, să faci un calcul despre cât din conținutul lui este biodegradabil, cât se reciclează și cât rămâne la groapă pentru totdeauna.
Cât despre sticlele de bere, m-am bucurat și eu când a apărut legea cu 50 de bani. Conștiința mea a fost mai împăcată. Timp de vreo două ore, până când am aflat condițiile în care se aplică această lege. Și anume că pe eticheta sticlelor trebuie să scrie ”ambalaj reutilizabil”. Ghici ce? Nu scrie pe niciunul! :) Pe câte bonuri ați văzut garanția și câte sticle ați dus voi înapoi la magazin în ultimul an?
Aș mai avea de scris pe tema gunoaielor de tot felul încă multe zeci de minute peste timpul alocat de voi, dar voi avea încredere că lucrurile merg spre mai bine. Doar mai subliniez niște clișee și sugestii… Primele au rădăcini zdravene, cele din urmă nu. Clișeele: că ți-e rușine să îi atragi atenția altuia care greșeșete; că faci excepții atunci când ai musafiri sau când mergi în alt loc; că trebuie să apară legi care să te oblige să faci ceva… Iar sugestia ar fi să ne recalibrăm și reeducăm pe principiul: REuse – REduce – REcycle. REutilizează – REdu – REciclează. La nivelul de poluare la care a ajuns planeta este mult prea puțin în clipa asta să mai putem reciclarea pe primul loc.
Spor la regândit consumul! ;)
Bună Ana, apreciez comentariul și faptul că ne-ai ascultat. Știu cât de pasionată ești de subiect și pot să îți confirm că încă suntem departe de civilizație. De aici ne-a venit și ideea acestui subiect, care cumva nu este orientat spre persoane ca tine, ci pe cei care nu conștientizează problema, care nu fac nimic în acest sens.
Lucrurile mărunte făcute de multe persoane pot avea un efect uriaș. O schimbare drastică în comportament este imposibilă, pentru că nu am fost educați deloc spre ecologie, reciclare. Vorbesc de generația noastră și a celor dinaintea noastră. De aceea, am menționat multe chestii care ție ți se par clișeice, pentru că alții nici măcar nu și le imaginează. Îți garantez asta. Poate în bula ta de prieteni e totul ok, în bula mea e mai puțin ok, dar în alte cercuri de persoane nu e ok deloc. Trebuie să înceapă de undeva, decât deloc.
Sper ca mesajul să ajungă la cât mai multă lume și dacă are un impact cât de mic ,înspre bine, asupra unor persoane, eu sunt mulțumit.
Asta e părerea mea, expusă și în video.
Wow, ANA!
Problema cea mai mare in toata treaba aceasta este lipsa infrastructurii si lipsa interesului real in o oferi. Dupa care, close second, este educatia, atat cea din mos stramos cat si cea din familie, anturaj si massmedia. Desi discutia asta este un strop intr-un ocean ne-ar face mare placere sa o reluam, fie punctual, fie general, si cu tine :) daca vei dori.